At Home Curacao Real Estate

Het grootste aanbod koop- en huurwoningen +5999 788 4663

Papiaments leren

Papiaments leren


Indien je op Curacao gaat wonen is het handig om Papiaments te leren. Hoewel je met Nederland en Engels ook een eind komt is het uit respect naar de mensen hier wel verstandig om Papiaments te leren, dit wordt door de locals erg gewaardeerd.

Móet je Papiaments leren?

Het is niet echt nodig om Papiaments te leren. Door de mix van culturen en de economische noodzaak spreken veel mensen op Curacao naast Papiaments ook een van de volgende talen: Nederlands, Engels of Spaans.Puur voor de communicatie hoef je dus geen Papiaments te leren.

 

Papiaments leren voor je werk

Als je op Curaçao gaat werken is het zeer handig om Papiaments te leren. Bij zakelijk contact met een ander lokaal bedrijf kan dat ene zinnetje Papiaments het verschil betekenen tussen het wel of niet slagen van een deal. En uiteraard zal je Papiaments ook van pas komen als je een functie hebt waarbij je veel contact hebt met de lokale bevolking.
Let op: Bij sommige beroepen (b.v. in het onderwijs) kan het leren van Papiaments zelfs verplicht zijn!

Curaçaose trots

De Curaçaose bevolking is trots op hun eiland, en terecht! Het is tenslotte maar een relatief klein eilandje, maar heeft zich (zeker in vergelijking met veel andere Caraïbische landen) goed ontwikkeld. Daar krijgt de bevolking graag waardering voor van de buitenlanders. En die waardering kun je o.a. laten blijken door Papiaments met ze te spreken. En dat betaalt zich dan ook weer terug doordat de lokale bevolking je net even beter zal helpen of eerder zal opnemen in de gemeenschap. En nee, je hoeft echt niet vanaf je eerste dag op Curaçao al op hoog niveau Papiaments te kunnen spreken. Maar je zult zien dat het je echt zal helpen als je net even meer Papiaments kan spreken dan ‘bon dia’ en ‘mashi danki’. Spreek je geen woord Papiaments, dan heb je kans dat je sneller wordt gezien als die ‘Makamba’ (oud-Curaçaos scheldwoord voor de Nederlanders) die zich niet wil aanpassen. Kortom: Papiaments leren is niet een absolute must voor het dagelijks leven op Curaçao, maar het kan het leven op Curaçao zeker een stuk makkelijker maken in je contact met de lokale bevolking.

Papiamentu of Papiamento?

Sinds 2007 is Papiaments een officiële taal op Curaçao. Er zijn echter wel wat kleine verschillen tussen Papiaments op Curaçao of Papiaments op Aruba. Vandaar dat men op Curaçao Papiamentu spreekt en op Aruba is het Papiamento.

Papiaments leren op Curaçao

Ook kun je op Curacao Papiamentse les volgen. Een wekelijkse les waar je wat je leert gelijk kan oefenen in de praktijk is een goede manier om dit te doen. Als je net naar Curaçao geëmigreerd bent is het leuk om Papiamentse les te nemen. Een wekelijke groepsles (of privé-les) waarbij je gelijk in praktijk kunt oefenen wa je die week geleerd hebt. Daarnaast is het natuurlijk ook een leuke manier om via de Papiamentse les in contact te komen met lotgenoten. Want met gemiddeld 5.000 Nederlanders per jaar die voor langere tijd op Curaçao gaan wonen is er een grote kans dat er onder je mede-cursisten ook andere Nederlanders zijn die Papiamentse les nemen kort nadat ze op het eiland zijn komen wonen.
Er zijn twee toppers op Curaçao die we je kunnen aanbevelen:

 

Papiaments leren bij Gisela Mosquera

Gisela is op Curaçao geboren maar woont al 20 jaar in Amsterdam. Ze is echter regelmatig voor langere tijd op Curaçao, dus het is bij Gisela mogelijk om Papiamentse les te krijgen op Curaçao en in Amsterdam. Gisela is docente Spaans, Engels en Papiaments met al jarenlange ervaring als docente op taalscholen en het ROC in Amsterdam. Bij Gisela leer je niet alleen de feitelijke woorden en grammatica, maar de communicatie als geheel. Gisela gebruikt dan ook vaak spelletjes, muziek en humor tijdens de Papiamentse les, en verwerkt in de les ook altijd wat cultuur en lokale omgangsvormen.
Gisela past haar lesmateriaal en het tarief aan op de behoefte van de cursisten. Een indicatie van de kosten voor Papiamentse les bij Gisela: voor een basiscursus van 12 lessen à anderhalf uur betaal je € 25,- per les. Bij een groepsles betaal je € 60,- voor de hele groep per les.
Voor meer informatie over Papiaments les van Gisela op Curaçao of in Amsterdam, kun je contact opnemen met Gisela via e-mail: gismosq@gmail.com of telefoon/Whatsapp: +31 6 28963345.

 

Papiaments leren op Curaçao bij Hellen Noort

Hellen Noort is een begrip onder de Nederlanders op Curaçao. Velen zijn al bij haar op cursus geweest om Papiaments te leren. Privé-les of groepsles, particulier of op kantoor: Hellen is zeer flexibel in de opzet van de cursus. Hellen is vooral bekend door haar lesprogramma ‘Papiamentu op maat’, waarmee ze voor elke cursus-doelstelling de juiste aanpak weet te leveren.

Les van Hellen Noort in Nederland

De expertise van Hellen is zelfs in Nederland bekend: Hellen werkt samen met de LOI voor hun lespakket Papiaments.
> Meer informatie over Papiaments leren bij Hellen Noort

Papiaments leren in Nederland

Als je naar Curaçao gaat verhuizen is het handig om in Nederland al te beginnen met Papiaments leren. Het is mogelijk (m.n. in de grote steden) om hiervoor groepsles of privé-les te nemen, zoals bij Gisela Mosquera in Amsterdam (hierboven vermeld).

Groepsles Papiaments in Amsterdam

Woon je in de omgeving van Amsterdam, dan kun je de groepsles van Gisela gaan volgen bij het Santiago Taal.

Papiaments leren in je eigen tempo

Als Papiaments leren op een vaste moment in de week niet handig is of als er geen Papiamentse les bij jou in de buurt gegeven wordt, dan is het ook mogelijk om Papiaments te leren via een thuisstudie met begeleiding via internet. Dan kun je in je eigen tempo Papiaments leren. Je krijgt het audio-materiaal op MP3 of cd’s en via internet kun je je huiswerk (spraakopdrachten) inleveren.
Ik kan hiervoor de cursus van de LOI aanbevelen. Een complete cursus waarmee je al snel je eerste woordjes Papiaments kunt spreken. Wat ook in het voordeel van de LOI spreekt is dat ze samenwerken met Hellen Noort, de topper in Papiamentse les op Curaçao.
Twijfel je nog?
Tip 1: Je kunt sowieso eerst een gratis proefles aanvragen.
Tip 2: Je kunt na ontvangst van het eerste lespakket binnen 14 dagen alles retour sturen en je geld volledig terug krijgen (‘No questions asked’-policy).

 

Papiaments leren via Facebook

Voor je allereerste woordjes of als je snel wat Papiaments wil leren voor je vakantie naar Curaçao kun je ook lid worden van de Facebook-groep “Papiaments voor Dummies”. Hier vind je handige overzichtjes van woorden en zinnetjes in een veel voorkomende situatie en kun je ook vragen stellen aan de andere groepsleden over een bepaalde vertaling. Handig!

Meest recent:

Contact:


At Home Curaçao | Real Estate
Caracasbaaiweg 202

Willemstad

Curaçao

Kantoor Curaçao: Tel./WA +5999 724 4660

Kantoor NL: +31 76 230 13 04

Buiten kantooruren Mob./WA +599 9 512 4274

sales@athomecuracao.com

Onze agenten

Jasmine Boularas +5999 515 7668

Jacqueline Dekker +5999 698 8678

Zyta de Koeijer +599 9 788 4663

Rik Noordhof +599 9 521 9845‬

Merel Franssen +5999 512 42 76

Mark Sven de Vries +5999 512 42 74

Fred Wight +5999 682 54 30

Lars van Driel ‭+31 (6)2550 4206‬
Begin met chatten!
1
Hulp nodig?
Hi, kan ik u helpen?