At Home Curacao Real Estate

Het grootste aanbod koop- en huurwoningen +5999 788 4663

Oprichting e-Zone Vennootschap

Oprichting e-Zone Vennootschap

“uit de publicatie van mr. S. van de Griek van Corporate Law Bedrijfsadvies en Advocatuur”

Is vestiging in de e-zone Curaçao of met Exportregeling voor mij ook interessant? De e-zone (economische zone) is een door de overheid aangewezen gebied of gebouw in Curaçao. In de economische zone mogen zich alleen exportgerichte bedrijven vestigen. Deze bedrijven kunnen diensten verlenen, producten verkopen, deze importeren of exporteren. De afnemers van deze ondernemingen moeten in beginsel buiten Curaçao gevestigd zijn.  Vestiging in de e-zone kan een zeer interessante investering zijn vanwege de lage productie- en bedrijfskosten, waaronder een zeer laag tarief van winstbelasting (vennootschapsbelasting) van slechts 2%. Begin 2014 is hiernaast een nieuwe fiscale regeling ingevoerd: de Exportregeling. Bij deze regeling hoeven de bedrijven niet in een e-zone gevestigd te zijn, maar kunnen zij zich vestigen op iedere gewenste plaats in Curaçao. Deze regeling is grotendeels ingevoerd alvast als alternatief voor de huidige offshore vennootschappen, voor welke de overgangsregeling nog tot 2019 geldt. De regeling is echter toegankelijk voor alle handelsactiviteiten die ook in de e-zone gevestigd zouden kunnen worden. Het tarief van winstbelasting (vennootschapsbelasting) is slechts 4%. Te mooi om waar te zijn? Nee. Deze fiscale faciliteit is tot stand gekomen en door Nederland en internationaal goedgekeurd ter bevordering van de werkgelegenheid, het deviezenverkeer en de financiële sector van dit aantrekkelijke eiland. Hoe dat zit, leest u hieronder.

Inhoudsopgave:

 1. Wat is de e-zone en de Exportregeling in Curaçao
 2. Wat levert vestiging in de e-zone of met Exportregeling mij op?
 3. Hoe kan ik mijn onderneming vestigen in de e-zone of met Exportregeling?
 4. Hoe weet ik exact wat dit voor mij betekent?

 

1. Wat is de e-zone en de Exportregeling in Curaçao?
De e-zone (economische zone) is gebaseerd op het internationaal bekende en erkende concept van de vrije zone. Het is een fiscale faciliteit van de Curaçaose overheid om internationaal interessant te zijn voor ondernemers en investeerders. En daarmee de lokale werkgelegenheid, de financiële sector en het deviezenverkeer te stimuleren, en de economie van Curaçao in zijn algemeenheid te ontwikkelen. Sinds begin 2014 is ook de Exportregeling ingevoerd. Onder deze regeling is vestiging in een e-zonegebouw en gebruikmaking van de faciliteiten aldaar niet nodig. Vestiging van het bedrijf kan op iedere gewenste plek in Curaçao. Vestiging in de e-zone of met de Exportregeling is geen belastingontduiking en het is ook geen ‘schimmige’ of ‘illegale’ constructie. Deze faciliteit is in Nederland en internationaal erkend. Lees het whitepaper “E-zone Curaçao en Exportregeling biedt zeer aantrekkelijke investeringsmogelijkheid door bijzonder lage productie en bedrijfskosten!” voor nadere informatie over de e-zone.

2 Wat levert vestiging in de e-zone of met Exportregeling mij op?
Stel dat u ICT diensten verleent aan afnemers in Nederland voornamelijk via het internet, en u een jaarlijkse winst voor belastingen behaalt van EUR 100.000. In Nederland zou u dan 20% vennootschapsbelasting moeten afdragen, namelijk een bedrag van EUR 20.000. In de e-zone betaalt u slechts 2% winstbelasting, namelijk een bedrag van EUR 2.000. De naar Nederland doorgestoten winst valt onder de deelnemingsvrijstelling, waardoor er geen sprake is van dubbele belasting.  (Bij de Exportregeling is sprake van 4% winstbelasting.)

Bij een winst van EUR 100.000 bespaart u dus EUR 18.000 per jaar. Stel dat u een jaarlijkse winst voor belastingen behaalt van EUR 200.000. In Nederland zou u dan 25% vennootschapsbelasting moeten afdragen, namelijk een bedrag van EUR 50.000. In de e-zone betaalt u slechts 2% winstbelasting, namelijk een bedrag van EUR 4.000. De naar Nederland doorgestoten winst valt onder de deelnemingsvrijstelling, waardoor er geen sprake is van dubbele belasting.  (Bij de Exportregeling is sprake van 4% winstbelasting.)

Bij een winst van EUR 200.000 bespaart u dus EUR 46.000 per jaar. Ook is het mogelijk om een deel van de handelsactiviteiten in Nederland te blijven uitvoeren en een deel van de werkzaamheden in de e-zone.De winst die aan het werk in de e-zone wordt toegerekend wordt belast tegen 2%.  (Bij de Exportregeling is sprake van 4% winstbelasting.) Bijvoorbeeld: Consultancy werkzaamheden blijven verricht in Nederland aan Nederlandse afnemers. De winst is EUR 50.000. Online diensten, marketing- en saleswerkzaamheden, helpdesk werkzaamheden, call center werkzaamheden vinden plaats in de e-zone. De winst is EUR 100.000. De totale winst is dan EUR 150.000. Zouden alle werkzaamheden in Nederland plaatsvinden dan zou 20% vennootschapsbelasting betaald moeten worden over EUR 150.000, namelijk EUR 30.000. In het mengvoorbeeld moet over EUR 50.000 20% belasting, namelijk EUR 10.000 afgedragen worden en over EUR 100.000 2%, namelijk EUR 2.000, derhalve in totaal EUR 12.000 in plaats van EUR 30.000. Alsnog een besparing van EUR 18.000 per jaar.  De naar Nederland doorgestoten winst valt onder de deelnemingsvrijstelling, waardoor er geen sprake is van dubbele belasting.

De kosten die verbonden zijn aan een e-zone vestiging zijn eenmalig en relatief laag gezien de verwachte kostenbesparingen, gemiddeld EUR 6.000 voor één vennootschap en EUR 10.000 voor twee vennootschappen inclusief notariskosten en fiscaal structuur advies (of EUR 4.000 per vennootschap zonder fiscaal structuur advies). Indien u gebruik maakt van een trustdirectie voor lokaal bestuur kunt u gemiddeld rekenen op EUR 5.000 – 10.000 per jaar bij een online onderneming. De kosten van vestiging en ICT infrastructuur en dergelijke zijn doorgaans aanzienlijk lager dan in Nederland. Overige bedrijfskosten zijn vaak ook lager in Curaçao. Personeelskosten zijn doorgaans substantieel lager en Curaçao is een USD economie, hetgeen in beginsel gunstig is in verhouding met de euro.

3 Hoe kan ik mijn onderneming vestigen in de e-zone of met Exportregeling?
Het Trust kantoor kan u hierbij helpen. Dit vanwege de aanwezige uitvoerige kennis van het Nederlandse en Curaçaose vennootschaps- en ondernemingsrecht, het ICT-recht en de e-commerce. En vanwege een uitstekend netwerk van ter zake deskundige fiscalisten, notarissen en trustkantoren, waarmee wij persoonlijk uitstekende zakelijke ervaring hebben wegens jarenlange praktijkvoering in Curaçao. Met een e-zone vennootschap of vennootschap met Exportregeling kunt u gebruik maken van diverse lokale en internationale vennootschapsstructuren, zoals een aantal eenvoudige ‘standaard’ structuren. Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van een Stichting Particulier Fonds (SPF), een Vrijgestelde vennootschap (VBV of NABV) of Trust als aandeelhouder van een e-zone vennootschap. Natuurlijk zijn ook aanzienlijk complexere structuren mogelijk.

Natuurlijk kunt u ook zelf op Curaçao gaan wonen waarvoor tijdig een immigratie aanvraag ingediend moet worden.

Hoe verloopt een oprichtingsproces ?

a. Wij bekijken met u of uw onderneming of ondernemingsplannen geschikt zijn voor vestiging in de e-zone of met de Exportregeling en of het te verwachten winstniveau voldoende is hiervoor.

b. Indien u geen eigen fiscalist heeft met deskundigheid ter zake de e-zone verwijst het Trust kantoor, begeleid door naar een ter zake deskundige fiscalist voor een fiscaal structuur advies. Wij blijven dit coördineren.

c. Op basis van het door u aanvaarde fiscaal structuur advies weten wij welke rechtspersonen opgericht moeten worden, met welke statuten, en welke eventuele andere juridische handelingen of documenten nodig zijn.

d. Vervolgens starten we het compliance traject, waarbij alle benodigde documenten en informatie wordt verzameld en aangeleverd aan de behandelend notaris te Curaçao (en indien benodigd aan de trustdirectie).

e. Indien een trustdirectie gewenst is zullen wij een passend trustkantoor voorstellen en u daarmee in contact brengen. Wij blijven dit coördineren.

f. Tenslotte kan de oprichting door de notaris plaatsvinden conform de voorgaande punten en indien van toepassing andere juridische documenten verzorgd worden. Wij blijven dit coördineren.

4 Hoe weet ik exact wat dit voor mij betekent?  Bel of mail om vrijblijvend te bespreken of de e-zone in Curaçao of de Exportregeling een aantrekkelijke optie voor u is.

Weblink naar origineel artikel.

Meest recent:
 • Volledig Gemeubileerde Villa op Jan Thiel te Huur
  te : ANG 2.640

  Objectnr: 93922

 • Gezellige Familiewoning te Koop Seru Mahuma Curacao
  te Koop: ANG 325.000

  Objectnr: 93907

 • Turnkey Nieuwbouw Appartementen Scherpenheuvel te Koop
  te : ANG 275.000

  Objectnr: 93898

 • Turnkey Nieuwbouw Woningen Scherpenheuvel te Koop
  te Koop: ANG 380.000

  Objectnr: 93755

Contact


At Home Curaçao Intermediair b.v.
Caracasbaaiweg 202 (1st Floor)

Willemstad

Curaçao

Kantoor Curaçao: +599 9 788 4663

Kantoor NL: ‭‭+31 ‭76 230 13 04

Buiten kantooruren Cell/WA +599 9 512 42 74

sales@athomecuracao.com

Chantal Boshuizen +5999 698 27 30

Jasmine Boularas +5999 515 7668

Jacqueline Dekker +5999 698 8678

Judith van Donselaar +599 9 518 5690

Merel Franssen +5999 512 42 76

Diana van den Heuvel +599 9 517 2664

Timothy Huyzen +599 9 52 50 788

Ahmed Kassem +599 9 529 3515‬

Mark Sven de Vries +5999 512 42 74

Fred Wight +5999 682 54 30


At Home Curacao
de grootste huizensite van Curacao voor makelaar en particulier !

Zend naar vriend

Email Agent

Ja, Stuur mij de brochure

Ja, Stuur mij de brochure

Met uw email adres wordt u op de hoogte gehouden bij wijzigingen of nieuws aangaande de Curacaose onroerend goed markt.

Contact Us