At Home Curacao Real Estate

Het grootste aanbod koop- en huurwoningen +5999 788 4663

Nederland op Curacao

Nederland op Curaçao


Je kunt er niet omheen: De band die Curaçao met Nederland heeft is sterk. Hoe duidelijk is Nederland op Curaçao terug te vinden?

De relatie Curaçao – Nederland

Hoe zit het nou eigenlijk met de relatie tussen Curaçao en Nederland? Dat De Nederlandse Antillen sinds 10 oktober 2010 niet meer bestaan is bij de meesten wel bekend. Maar wat is dan de relatie die Nederland en Curaçao nu nog met elkaar hebben?

Nederlanders op Curaçao

Er wonen veel Nederlanders op Curaçao. Of dat nou gaat om mensen die tijdelijk hier wonen voor een sabbatical of stage, of Nederlanders die hier al vele jaren wonen en voorlopig geen plannen hebben om terug te gaan.
Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar jaarlijks vestigen zich naar schatting rond de 5.000 Nederlanders op Curacao. Naar schatting vertrekken ongeveer even veel mensen weer terug naar Nederland. Exacte cijfers over het aantal Nederlanders zijn niet beschikbaar, dit omdat niet altijd duidelijk is of het een Nederlander is of een Antiliaan die langere tijd in Nederland gewoont heeft. Naar schatting wonen er ongeveer 20.000 Nederlanders op het eiland.

Nederlandse taal op Curaçao

Sinds 2007 zijn ook Papiaments en Engels officiële talen op Curacao, hiervoor was dit alleen Nederlands. Nog steeds kan je met Nederlands bijna overal terecht. Veel mensen spreken ook nog Spaans op het eiland, dit komt door de sterker wordende band tussen Curacao en Zuid-Amerikaanse landen als Venezuela en Colombia.

Nederlandse winkels op Curaçao

Dankzij het grote aantal Nederlander op het eiland hebben enkele Nederlandse winkelketens een vestiging geopend op Curacao. Zo vind je hier een DA drogist, een Bruna, een Jamin, een Top 1 toys en een Blokker.

Albert Heijn op Curaçao

De grootste nostalgie is te vinden bij de Albert Heijn in Zeelandia, waar je voor de deur al bij een echte haringkar of een stroopwafelkraam je eerste verlangen naar Nederlands eten kunt verhelpen. Ook in Jan Thiel kun je een “kleine Albert Heijn” vinden, een supermarkt die ook Albert Heijn-spullen verkoopt.

Andere winkelketens uit Nederland op Curaçao

Verder zijn er geen Nederlandse winkelketens op Curaçao aanwezig. In het verleden heeft Zeeman ook een winkel op Curaçao gehad, maar met hun goedkope kleding konden ze het niet winnen van de vele lokale kledingwinkels die ook goedkoop (of goedkoper) zijn.
Géén HEMA!
Een groot deel van de (vrouwelijke) Nederlanders op Curaçao wil heel graag een HEMA op Curaçao, maar tot op heden is dat er niet van gekomen. Blijkbaar ziet de HEMA een eiland met 150.000 inwoners niet als commercieel interessant project, en/of past het niet binnen hun strategie waarbij ze nu (2016) vooral richten op uitbreiding in Europa en Azië. Desondanks komt 1 tot 2x per jaar het gerucht weer tot leven dat er een HEMA op Curaçao komt. Nee dus, de kans dat die er komt is heel erg klein.

De houding van de locals

De locals staan de laatste jaren weer iets positiever tegenover de Nederlanders die op Curaçao komen wonen of vakantie vieren. Een paar jaar terug was het soms bijna een licht vijandige sfeer, maar daar is nu weinig meer van te merken. Zal deels komen doordat de Nederlanders steeds meer proberen te integreren dan voorheen.
Helaas wonen er ook Nederlanders op Curaçao die zich toch nog steeds verheven voelen boven de Curaçaose bevolking. Een interessant (?) portret over de “Makamba’s” is in het voorjaar van 2013 uitgezonden vanuit de serie ‘Onder Elkaar‘.

Historie Curacao

In deze documentaire van Holland Doc uit 2011 wordt getoond hoe de historie van Curaçao de hedendaagse samenleving heeft beïnvloed.

Producten uit Nederland in Curacao

De clichématige pot pindakaas en hagelslag is -samen met veel andere vertrouwde Nederlandse producten- eenvoudig te krijgen in vrijwel elke supermarkt. Puur Nederlandse A-merken als Unox, Knorr, Douwe Egberts, Becel, Remia, Hak, De Ruijter, etc. zijn volop verkrijgbaar, en niet alleen bij de Albert Heijn. Bij de supermarkten van o.a. Mangusa en Centrum vind je ook Nederlandse huismerken als Jumbo, Perfekt en Markant, met vrijwel heel het assortiment.
Let goed op de prijs
Als je een typisch Nederlands A-merk wilt kopen, let dan even heel goed op de prijs. Soms kan een Nederlands A-merk 4 of zelfs 5 keer duurder zijn dan een lokaal merk of één van de huismerken.

Verse producten als zuivel en groente zijn uiteraard wat minder van Nederlandse origine. En als het er is, is het relatief redelijk duur.
Let ook goed op de houdbaarheidsdatum! We hebben al vaak genoeg een pak vla in het schap zien staan dat al enkele dagen over de datum was.

Meest recent:

Contact:


At Home Curaçao | Real Estate
Caracasbaaiweg 202

Willemstad

Curaçao

Kantoor Curaçao: Tel./WA +5999 724 4660

Kantoor NL: +31 76 230 13 04

Buiten kantooruren Mob./WA +599 9 512 4274

sales@athomecuracao.com

Onze agenten

Jasmine Boularas +5999 515 7668

Jacqueline Dekker +5999 698 8678

Zyta de Koeijer +599 9 788 4663

Rik Noordhof +599 9 521 9845‬

Merel Franssen +5999 512 42 76

Mark Sven de Vries +5999 512 42 74

Fred Wight +5999 682 54 30

Lars van Driel ‭+31 (6)2550 4206‬
Begin met chatten!
1
Hulp nodig?
Hi, kan ik u helpen?