Belastingvrij schenken in 2017: cashen mag weer, maar geld moet rollen - At Home Curaçao Makelaars

Belastingvrij schenken in 2017: cashen mag weer, maar geld moet rollen

Belastingvrij schenken in 2017: cashen mag weer, maar geld moet rollen

Om de woningmarkt een impuls te geven, mocht iedereen tot en met eind 2014 een ton belastingvrij schenken aan zijn of haar kind óf aan iemand anders. Maar zoals je wellicht gelezen hebt, is deze schenkingsvrijstelling met ingang van dit jaar weer aan banden gelegd. Niet iedereen was daar blij mee, ook niet in politiek Den Haag. Vóór Prinsjesdag 2015 werd al bekend dat de verruimde schenkingsvrijstelling vanaf 2017 weer van kracht zal zijn. Lang leve de suikeroom en de suikertante! Wil jij een woning kopen? Of heb je al een huis en wil je jouw hypotheekschuld of restschuld aflossen? Na 1 januari 2017 mag je een ton ontvangen waarover je geen belasting hoeft te betalen, als je aantoont dat je dit geld gebruikt voor je eigen woning.

Meer belastingvrij schenken: waarom?

Wie de derde dinsdag van september de troonrede heeft aangehoord, kan het niet zijn ontgaan dat het onderwerp vermogensrendementsheffing de laatste tijd op de agenda heeft gestaan in Den Haag. Kort samengevat komt het erop neer dat kleine spaarders minder belasting gaan betalen en grote spaarders zwaarder zullen worden belast. De eis van de VVD dat mensen die ruim bij kas zitten dan wel een hoger bedrag belastingvrij mogen schenken, is ingewilligd.

Belastingvrij schenken in 2017

Vanaf 2017 mag er dus tot € 100.000 belastingvrij worden geschonken, niet alleen aan (pleeg)kinderen maar ook aan iemand anders. Kleinkinderen, broers en zussen, neven en nichten maar ook mensen buiten de eigen familiebanden mogen dus in groten getale aan het cashen slaan. Maar om aanspraak te maken op de schenkingsvrijstelling, moet dat geld dan wél rollen. In de richting van een woning of studie, om precies te zijn!

Belastingvrij schenken in 2017: cashen mag weer, maar geld moet rollen 1

Belastingvrijstelling woning

Om geen schenkbelasting te hoeven betalen, moet je als ontvanger aantonen dat je dit geld besteedt aan een eigen woning. Of studie dus, maar we beperken ons in dit blog even tot de eigen woning. Dit hoeft niet per se voor de aanschaf of bouw te worden ingezet, maar mag je aan meerdere dingen uitgeven. De schenkingsvrijstelling woning geldt voor:

  • de aankoop van een eigen woning;
  • aflossen van de restschuld van een verkochte eigen woning;
  • aflossen van de hypotheekschuld op de eigen woning;
  • verbouwen, renoveren, onderhoud en verbeteren van de eigen woning;
  • afkoop van de erfpachtcanon bij een eigen woning die niet op eigen grond staat.

Zo’n schenking kan dus best voor een hoop doeleinden worden ingezet die te maken hebben met je eigen huis, alleen niet voor nieuwe meubels. Een nieuwe keuken of badkamer geldt dan wel weer als verbetering van je woning, dus dat mag wél belastingvrij. En is je tuin aan een opknapbeurt toe, of wil je deze zelfs helemaal opnieuw laten aanleggen? Ook hiervoor mag je de belastingvrije schenking gebruiken.
Overigens moet de wet nog wel worden aangepast, dus alle data en termijnen moeten nog officieel worden. Maar het akkoord is in ieder geval bereikt. Wordt vervolgd dus.

Nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste listings per email