At Home Curacao Real Estate

Het grootste aanbod koop- en huurwoningen +5999 788 4663

Basisscholen Curacao

Scholen Curacao


Jaarlijks emigreren er veel gezinnen met (kleine) kinderen naar Curaçao, en dus moet er ook een school gezocht worden. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden voor een vloeiende overgang van een basisschool in Nederland naar een basisschool op Curaçao, maar het is vaak toch ook wel een hoofdbreker voor de ouders met wachtlijsten en particuliere scholen die honderden euro’s per maand per kind rekenen. Wat zijn de mogelijkheden binnen het onderwijs op Curaçao?

Het onderwijsstelsel op Curaçao

Het onderwijsstelsel op Curaçao lijkt erg op dat van Nederland.Via de kleuterschool ga je naar de peuterschool. Hierna volgt het Funderend Onderwijs(basisschool) waar je VSBO(VMBO) , havo of vwo kan doen. Het Nederlandstalige onderwijs op het eiland staat kwalitatief gelijk aan dat in Nederland en staat onder controle van stichting NOB. Het Papiamtste onderwijs is kwalitatief een stuk minder dan het Nederlandse. Doordat vele reguliere lokale scholen kampen met een budget tekort zijn de meubelen/middelen vaak verouderd. De scholen zijn voor schoolboeken afhankelijk van de overheid en helaas komt het vaak voor dat deze de schoolboeken te laat besteld waardoor de leerlingen een tijdje zonder boeken zitten.

 

Kinderdagverblijf op Curaçao

Het merendeel van de kinderdagverblijven op Curacao wordt, al dan niet gedeeltelijk, gerund door Nederlanders. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit redelijk tot goed is. De kosten voor kinderopvang liggen redelijk bij elkaar in de buurt en vallen gelukkig erg mee. Voor 5 dagen opvang per week betaal je zo’n Nafl 600,-.
Enkele Kinderdagverblijven op Curaçao zijn Bambino (in de wijk Salina), Kids Kidz (Jan Thiel), Girasol (Julianadorp), of Cura-Kids (Bottelier).

Basisschool op Curaçao: Funderend Onderwijs

De basischolen op curacao zijn te verdelen in vier groepen:

 1. Scholen waar les gegeven wordt in Papiaments
 2. Scholen waar les gegeven wordt in de Nederlandse taal
 3. Particuliere scholen op Curaçao waar les gegeven wordt in de Nederlandse taal
 4. De International School of Curaçao

1. Scholen op Curaçao met Papiaments als voertaal

Op Curacao zijn er een hoop scholen met Papiaments als voertaal, als je wilt kun je hier vrij makkelijk een plekje krijgen. De klassen zijn op Curacao meestal wel een stuk voller dan in Nederland gewoon is. Hoewel het niveau van het onderwijs op Curacao niet slecht is kan het wel afwijken van de Nederlandse standaard. Door de geringe mogelijkheden in het Papiaments stappen veel basisscholen weer over naar de Nederlandse taal. Vaak zal het voorkomen dat er Nederland lesmateriaal gebruikt wordt maar  de docent de uitleg in het papiaments doet. Ook zal het merendeel van de kinderen in de klas papiaments als eerste taal spreken,

 

2. Scholen op Curaçao met Nederlands als voertaal

Op enkele scholen wordt alles in het Nederlands gedaan, dat zijn:

Doordat deze scholen erg gewild zijn bij de lokale bevolking zijn hier altijd lange wachtlijsten.

 

3. Particuliere scholen op Curaçao met Nederlands als voertaal

Voor de wat meer vermogende personen is er nog een optie op Curacao. Op privescholen wordt kwalitatief goed onderwijs gegeven in het Nederlands.  Er zijn drie privéscholen voor het basisonderwijs op Curaçao: Pipita, Klein College en de Schroederschool zijn volledig Nederlandstalige scholen op Curaçao die ook aangesloten zijn bij Stichting NOB. Deze stichting bevorderd het Nederlandstalig onderwijs in het buitenland, en de hierbij aangesloten scholen werken met Nederlandse lesmaterialen en leerprogramma’s. Het voordeel is dus dat bij een overgang van een Nederlandse school naar een school in Curaçao er een redelijke kans is dat de lesmaterialen en – methodieken al bekend zijn.

Pipita

Pipita (in de wijk Jongbloed) is een kleine privé school met slechts 4 klassen, en per klas 2 groepen. Omdat er per groep slechts iets van 12 tot 14 plekken zijn (dus gemiddeld 20 tot 25 kinderen per klas), is de kans om een plekje te krijgen ook niet heel groot. Elk jaar gaan er wel een paar kinderen weg (terug naar Nederland), maar je moet dus geluk hebben.

Schoolgeld Pipita 2015/2016

Pipita Particulier Funderend Onderwijs op CuracaoHet lesgeld bij Pipita is afhankelijk van voor welke groep en het aantal kinderen dat je inschrijft:

 • Groep 1/2: NAF 7.800 per jaar
 • Groep 3 t/m 8 1e kind: NAF 9.222 per jaar
 • Groep 3 t/m 8 2e kind e.v.: NAF 8.713,20 per jaar
 • Voor kinderen van overheidspersoneel komt ern ongeveer NAF 100 per kind per maand bij
 • Betaling op basis van 12 maandelijkse termijnen
 • Inschrijfgeld éénmalig NAF 350

Klein College

Klein College (in de wijk Salina) is groter dan Pipita. Klein college is in de loop der jaren uit z’n jasje gegroeid, waardoor de school nu verdeeld zit over meerdere locaties, wel vlak bij elkaar in dezelfde straat. Ook bij Klein College is er niet zomaar altijd plek.

Schoolgeld Klein College 2015/2016

Klein College Particuliere basisschool op CuraçaoKlein College heeft ook enkele klassen waar kinderen terecht kunnen die extra aandacht nodig hebben. Mede daardoor kan het wel aardig prijzig worden:

 • Peuter-/Instroomgroep: NAF 7.632 per jaar
 • Groep 1 t/m 8: NAF 10.812 per jaar
 • IGLO en Schakelklas: NAF 12.720 per jaar
 • Betaling gaat in 12 maandelijkse termijnen
 • Inschrijfgeld éénmalig NAF 795

Schroederschool

De grootste privéschool van Curaçao is de Schroederschool, in de wijk Julianadorp. Ooit opgericht als school voor de kinderen van de op Curaçao geplaatste medewerkers van Shell. Toen Shell vertrok, bleef de school alleen voor kinderen waarvan de ouders een contract “van tijdelijkheid op het eiland” konden overleggen en werd de Koninklijke Marine erbij gehaald. Maar tegenwoordig is het het openbare privéschool, toegankelijk voor elk kind als de ouders het kunnen betalen. Een prima school!

Schoolgeld Schroederschool 2015/2016

Schroederschool particulier Funderend Onderwijs op CuracaoDe Schroederschool is de duurste van de Nederlandstalige scholen op Curaçao:

 • Groep 1 t/m 8 (kinderen van ouders uitgezonden door Nederlandse overheid): NAF 14.932 per jaar
 • Groep 1 t/m 8 (overigen): NAF 12.781 per jaar
 • Nijntje (peutergroep): NAF 151,58 per dag
 • Voor schooljaar 2016/2017 zullen de tarieven bij de Schroederschool niet wijzigen
 • Op basis van één factuur aan het begin van schooljaar, betaling in 3 termijnen is mogelijk
 • Inschrijven bij de Schroederschool kan heel het jaar door via het online inschrijfformulier
 • Voor geïnteresseerde ouders geeft de Schroederschool de voorkeur aan een individuele rondleiding, op maat aangepast aan de vragen van de ouders.

 

4. International School of Curaçao

Er is in Curaçao ook een International School. Deze biedt uitstekend onderwijs maar is allicht minder geschikt voor een overstap uit het Nederlandse onderwijs, dit komt doordat ze hier een ander leersysteem gebruiken. Ook wordt er op deze school in het Engels lesgegeven en wordt er Engels lesmateriaal gebruikt. Verder is de Internationale school erg duur, je zult gemakkelijk het dubbele kwijt zijn als bij een Nederlandse privé school.

 

Overige info scholen op Curaçao

 

 • Door de hitte zijn de lestijden op Curaçao anders dan in Nederland: de scholen beginnen eerder dan we in Nederland gewend zijn, meestal tussen 07:00 en 07:45. De school duurt tot ongeveer 13:00, en daarna houdt het op. In de middag zijn de kinderen altijd vrij.
 • Op veel scholen wordt nog een schooluniform gedragen. Het is vaak niet meer zo als vroeger, toen je een heel uniform moest dragen, tegenwoordig is het meestal alleen een t-shirt en mag je zelf kiezen wat van broek je er onder aandoet.
 • Ook bij de particuliere scholen Klein College en de Schroederschool wordt buitenschoolse opvang aangeboden. wordt ook aangeboden bij Klein College en Schroederschool. Deze particuliere scholen bieden ook een kinderdagverblijf voor de allerkleinsten.
 • De wet zegt dat je kind naar school mag als het op de eerste dag van het nieuwe schooljaar 4 is. Zo niet, dan moet je een jaar wachten. Echter er zijn scholen die daar een eigen variant van gemaakt hebben, bv. dat kinderen die voor het einde van het kalenderjaar 4 worden per begin van het nieuwe schooljaar mogen starten. Ergens in de loop van het schooljaar instromen omdat je kind dat 4 is geworden, is ongebruikelijk.

Inschrijven op een school op Curaçao

Op curacao kan je vanaf februari/maart inschrijven bij een school. Bij de meeste scholen wordt degene die zich het eerst inschrijft het eerst aangenomen. Als de school vol zit kom je op een wachtlijst te staan. Bij de privéscholen wordt inschrijfgeld gevraagd.

Toelating

Je moet er rekening mee houden dat ook de toelating tot scholen op zijn Curacaos gaat, met de juiste connecties ben je dus sneller binnen. Dit kan nadelig zijn voor een Nederlander die denk dat het wel goed zit als hij ingeschreven staat op de wachtlijst. Je zal dan vaak gepasseerd worden door mensen die hun netwerk gebruiken om hoger op de lijst te komen. Het is verstandig om de school als het ware te stalken en goed contact te zoeken met de hogere mensen van de school.

 

Meest recent:

Contact:


At Home Curaçao | Real Estate
Caracasbaaiweg 202

Willemstad

Curaçao

Kantoor Curaçao: Tel./WA +5999 724 4660

Kantoor NL: +31 76 230 13 04

Buiten kantooruren Mob./WA +599 9 512 4274

sales@athomecuracao.com

Onze agenten

Jasmine Boularas +5999 515 7668

Jacqueline Dekker +5999 698 8678

Zyta de Koeijer +599 9 788 4663

Rik Noordhof +599 9 521 9845‬

Merel Franssen +5999 512 42 76

Mark Sven de Vries +5999 512 42 74

Fred Wight +5999 682 54 30

Lars van Driel ‭+31 (6)2550 4206‬
Begin met chatten!
1
Hulp nodig?
Hi, kan ik u helpen?