At Home Curacao Real Estate

Het grootste aanbod koop- en huurwoningen +5999 788 4663

Middelbare scholen op Curacao

Middelbare scholen op Curacao


Hoewel veel Nederlanders terug naar Nederland gaan zodra de kinderen naar de middelbare school moeten zijn er ook op Curacao mogelijkheden op dit gebied. Lees hier het verhaal van een 

Aansluiting bij middelbaar onderwijs in Nederland

Bij de zoektocht naar een geschikte middelbare school Curacao voor mijn dochter, die in Nederland in 2 VWO zat, ben ik begonnen met het vaststellen van een aantal eisen en wensen:

Lokale of particuliere middelbare school Curacao

Eerst moet er een keuze gemaakt w

Allereerst komt dan de keuze voor een lokale of particuliere middelbare school naar voren. Die hadden we snel gemaakt, want voor een particuliere middelbare school op Curacao moet je al snel op € 10.000 per jaar rekenen. Word je via Defensie, Justitie of een ander bedrijf gestationeerd op Curacao dan is dat waarschijnlijk anders, want dan neemt de werkgever eigenlijk altijd de kosten voor hun rekening.

Lokale cultuur op middelbare school Curacao

Bovendien ging onze voorkeur duidelijk uit naar een lokale school omdat je op die manier pas echt kennis maakt met een andere cultuur en de mensen van hier. Immers bij een particuliere middelbare school op Curacao kom je toch terecht in een kleine besloten gemeenschap (“blanke elite”) want dergelijk duur betaald onderwijs is slechts voor een beperkte groep bereikbaar.
Dan blijft er een keuze over voor VSBO (in Nederland VMBO) of HAVO/VWO scholen, plus eventueel de keuze voor een geloofsovertuiging.

Wij hebben vooraf eerst telefonisch contact gezocht met het hoofd van de diverse middelbare scholen op Curacao zodat ik mijn vragen en zorgen kwijt kon. Vervolgens hebben we een afspraak gemaakt voor een bezichtiging en kennismaking tijdens onze ‘voorbereidings-vakantie’. Samen met de enorme goede verhalen en positieve aanbevelingen van diverse mensen van het eiland, heeft dit voor ons de doorslag gegeven om te kiezen voor het Radulphus College.

Onze keuze voor de middelbare school Curacao

Het Radulphus College is een middelbare school Curacao met katholieke geloofsinslag en ondanks dat we zelf geen geloofsovertuiging hebben, kwam deze voor ons zo positief uit de bus dat we geen eens meer een andere school bezichtigd hebben.
Het gevoel was gelijk goed, de school heeft een positieve open instelling. Oke, er heerst een behoorlijk strak regime ten opzichte van wat we in Nederland kennen, maar dat leek me niet eens verkeerd om eens mee te maken. Daar leren we met z’n allen alleen maar weer van, toch?

Sfeer op Middelbare school Curacao

Echter de sfeer op school, onderling tussen de leerlingen en ook tussen leerlingen en leraren, en de wijze van omgang met elkaar is echt fantastisch! Mijn dochter moest de eerste weken wel even wennen, met name aan de wat strakke regelgeving, maar ze was vanaf dag één onderdeel van de groep! En nu heeft ze al herhaaldelijk aangegeven het allerliefst de middelbare school op Curacao af te willen maken omdat het zo enorm goed bevalt! Geen onderling gedoe, geen gepest of buiten sluiten, geen groepjesvorming, geen afgunstig gedrag en geklier… Alleen maar heel veel saamhorigheid!
Dat was wat de rector zo roemde over ‘zijn’ school en dat blijkt dus ook waarheid en geen woord van te zijn gelogen!
Verder worden er veel leuke activiteiten georganiseerd, hebben ze een tropenrooster waardoor de leerlingen ’s middags vrij zijn (maar dat geldt voor alle middelbare scholen op Curacao), en is het Radulphus College modern genoeg dat ze ook een online LeerlingVolgSysteem hebben.

Radulphus College Curacao

Het Radulphus College is de grootste middelbare school van Curacao met ongeveer 1.200 leerlingen en staat zeer goed bekend. Ze kennen, net als de overige lokale middelbare scholen op Curacao, geen onderwijsinspectie rapport. Wel wordt het Radulphus College jaarlijks gecontroleerd op slagingspercentage (afgelopen jaar 96% VWO en 84% HAVO). Ze kennen dezelfde profielen als in Nederland, en het onderwijs sluit logischerwijs volledig aan op het Nederlandse onderwijssysteem. Per middelbare school op Curacao zijn er wat afwijkingen/uitzonderingen. Zo wordt er op het Radulphus bijvoorbeeld geen Duits onderwezen.

Papiaments op middelbare school Curacao

Papiaments is een verplicht vak op de middelbare school op Curacao, maar dat is alleen maar leuk om te leren en eens mee te mogen maken. Verder een zeer gemailleerd gezelschap van allerlei nationaliteiten, waarbij er groepen zijn die Papiaments, Nederlands en Engels spreken.

Nadelen middelbare school Curacao

Zijn er ook nadelen? Mwah….. het onderhoud van de schoolgebouw misschien? Het zijn relatief oude lokalen die absoluut onderhoud zouden kunnen gebruiken en het is allemaal niet hyper modern, echter dat geldt zo’n beetje voor alle lokale scholen op Curacao. De budgetten zijn gering en er wordt weinig geld extra vrij gemaakt. Wel hebben alle lokalen een fan of airco!
Wat betreft de uniformen, dat beperkt zich tot een verplichte polo met het schoollogo in diverse kleuren waaruit je zelf mag kiezen. En de verplichte lange broek en dichte schoenen (beide gewoon vrij te kiezen, mits niet met gaten en scheuren) blijken in de praktijk ook reuze mee te vallen. Het achterliggende idee is geen herkenbare komaf qua sociale klasse. Alleen maar goed, is mijn persoonlijke mening.
De overgang van middelbare school tussen Nederland (van V2) en Curacao (naar V3) is prima te doen, maar niet helemaal ‘smooth’. Bij een aantal vakken lopen ze op Curacao wat voor (o.a. Engels) en een aantal vakken loopt wat achter (o.a. Nederlands en Frans; op Curacao wordt in de brugklas geen Frans onderwezen).

Terug naar Middelbare school Nederland

We zullen kijken in hoeverre de overgang van de middelbare school Curacao (V3) naar Nederland (V4) te maken is. Waarschijnlijk komt dat allemaal wel goed en anders was het sowieso een geweldig jaar om nooit te vergeten. De opgedane ervaring is vele male groter en weegt zwaarder dan een jaartje “over doen” zoals de conrector vooraf in Nederland tegen ons zei! Je doet zoveel ervaring op met een jaartje middelbare school op Curacao en dat pakt niemand je ooit meer af! Oftewel een jaar waarin je misschien wel meer leert dan menig leerling in zijn hele middelbare schoolperiode in Nederland.

NIEUW ** Miguel Pourier Academy **

Vanaf het schooljaar 2015/2016 zal er een nieuwe opleiding in het voorgezet onderwijs op Curacao zijn: De Miguel Pourier Academy richt zich op MAVO/HAVO/VWO onderwijs en is een tweetalige opleiding in Salinja. De Miguel Pourier Academy is verbonden aan het Klein College, en is dus ook een privé-school. Naast inschrijfgeld van NAF 375,- kost deze opleiding NAF 1.300,- per maand. De opleiding is verbonden aan het NOB en het Ministerie van Onderwijs in Nederland. De Academy zal onder de Nederlandse onderwijsinspectie vallen waardoor een gegarandeerd Nederlands erkend diploma zal worden behaald door het afleggen van het staatsexamen op Nederlands grondgebied.
> Brochure Miguel Pourier Academy Curacao 2015-2016

Overzicht middelbare scholen Curacao

Voor de volledigheid hierbij een overzicht van de middelbare scholen op Curacao.

Radulphus College

 • Cas Coraweg 57, telnr. +5999 737 6008
 • Katholiek
 • Havo en VWO
 • Schooluniform in lichte zin (school-polo met zelf gekozen spijkerbroek)
 • www.radulphuscollege.org

Peter Stuyvesant/KAP

 • Schottegat-Noord 105, telnr. +5999 737 4650
 • Openbaar
 • Havo en VWO
 • www.kap-psc.com

Maria Immaculata Lyceum (MIL)

 • Gouverneur van Lansbergeweg 24, telnr. +5999 462 4240
 • Katholiek
 • Havo en VWO
 • “ouderwets” uniform (van oudsher katholieke meisjesschool
 • www.mil-online.net

Marnix College (VPCO)

Dr. Albert Schweizer College (VPCO)

 • Nieuwe Pareraweg 20, telnr. +5999 461 2019
 • Protestants
 • VSBO, Havo en VWO
 • Schooluniform in lichte zin (school-polo met zelf gekozen spijkerbroek)
 • www.vpco.org/ascp (VSBO) en www.vpco.org/ashv (Havo en VWO)

Vespucci College

 • St. Michielsweg 14-s, telnr. +5999 888 7227
 • Particuliere middelbare school Curacao
 • Kosten-indicatie: NAF 20.000 per jaar
 • VSBO, Havo en VWO
 • www.vespuccicollege.net

Abel Tasman College

 • Gosieweg 22, telnr. +5999 737 1046
 • Particuliere middelbare school Curacao
 • Kosten-indicatie: NAF 30.000
 • VSBO, Havo en VWO
 • www.abeltasmancollege.net

International School

 • Koninginnelaan z/n, telnr. +5999 737 3142
 • Particuliere middelbare school Curacao
 • Kosten-indicatie: NAF 30.000
 • Uitsluitend Engelstalig onderwijs
 • www.isc.cw

Open dag en inschrijven

In de maand maart hebben de meeste middelbare scholen op Curacao een Open Dag, met daarbij gelijk de opening van de inschrijving voor het nieuwe schooljaar. Bekijk de website van de middelbare scholen voor meer info.

Meest recent:

Contact:


At Home Curaçao | Real Estate
Caracasbaaiweg 202

Willemstad

Curaçao

Kantoor Curaçao: Tel./WA +5999 724 4660

Kantoor NL: +31 76 230 13 04

Buiten kantooruren Mob./WA +599 9 512 4274

sales@athomecuracao.com

Onze agenten

Jasmine Boularas +5999 515 7668

Jacqueline Dekker +5999 698 8678

Zyta de Koeijer +599 9 788 4663

Rik Noordhof +599 9 521 9845‬

Merel Franssen +5999 512 42 76

Mark Sven de Vries +5999 512 42 74

Fred Wight +5999 682 54 30

Lars van Driel ‭+31 (6)2550 4206‬
Begin met chatten!
1
Hulp nodig?
Hi, kan ik u helpen?